A cordyceps története

A gomba ismerete és használata Kínában mintegy 3000 évre tekint vissza. A különböző hernyó- es lepkebábok tetemein hirtelen elszaporodó gomba a kínai ember számára mágikus dolognak tűnt és ezért a hallhatatlansag jelének tartották.


A gomba használatáról szóló első írásos feljegyzések megjelenése egyes források szerint a II. századra tehető. Ezt a gombát a rendkívül ritka előfordulása miatt kizárólag a császári udvarban fogyasztották, illetve használták valamilyen gyógyítási céllal.
 Az afrodiziákumként (nemi vágyat fokozó szerként), a krónikus fáradtság csökkentésére és a különböző szervek (szív-, tüdő-. vese-, máj-) általános erősítőszereként egyaránt számon tartott gomba egyik felhasználási módja például az volt, hogy belőle 1 dekagrammnyit a kacsák gyomrába tettek, majd azt addig sütötték, amíg a kacsa húsa jól meg nem puhult.
Ezután a gombát kivették a kacsa gyomrából. Az ily módon készült gombás kacsából 8-10 napon keresztül naponta 2 alkalommal fogyasztottak. Kínában az idős embereknek ma is gyakran ajánlják a hernyógombával töltött kacsát az étrendjük kiegészítésére, és az ilyen ételt legalább annyira hatásosnak tartják, mint 50 g ginzeng gyökérét.
A hagyományos kínai orvoslásban a gombát más tonizáló hatású növényekkel (pl.ginzenggel) együtt porítva, teának vagy alkoholban áztatva és tinktúrának elkészítve alkalmazzák. Elsősorban a hosszan tartó betegség után legyengült szervezet,,energizálására” javasolják a használatát. Egyéb hagyományos alkalmazásai: a tüdő- és a vese működésének erősítése, köhögés csillapítása, a tüdők- és a hörgők váladékának csökkentése, tuberkulózis, vérzékenység, impotencia, rendszertelen menstruáció, időskori gyengeség, alsó háttáji fájdalom, éjszakai izzadás és az idegrendszer tonizálása. 
Itt szerezhetsz cordycepset!